fjellvennnaturvenn

Månedens bilde

Klikk her for å se alle prosjekter under Ola Vaagan Slåtten Kommunikasjon.

Er du innehaver av Naturvenn-merke uten å ha mottatt informasjon om Naturvenn i ettertid? Send din epostadresse til ola@ovsk.no

Bli Naturvenn du og!

De 100 første merkene er nummererte! 

Tanken med denne løse organisasjon, bundet sammen ved ”merking”, er å bidra til at flest mulig gis en anledning til å vise at de setter pris på naturen. Kanskje kan de fleste nordmenn og -kvinner tenke seg å bli med?

Begrepet ”Naturvenn” skal her forstås slik: En ”Naturvenn” er en person som mener at naturen har en egenverdi, en verdi utover den verdi den har for oss mennesker.

De som føler seg bekvemme med begrepet brukt på denne måten, kan vise det ved å bære et jakkemerke produsert i bjørk, med Naturvenn inngravert.

Det å være Naturvenn skal ikke innebære annet enn det som er beskrevet ovenfor. At mange vil ha andre meninger om naturen i tillegg, står for den enkeltes regning.

Fakta:

Merket er laget av Fjellform på Geilo // Ørnelogo er tegnet av Åsrunn Vaagan Slåtten

Mer om Naturvenn
 

Arne Næss den første Naturvenn. Les mer

De ti første Naturvennene:

1. Arne Næss
2. Monica Kristensen Solås
3. Ailo Gaup
4. Øystein Kjerulf Brenno
5. Steinar Lem
6. Arne Nævra
7. Dag Olav Hessen
8. Erlend Ovesen
9. Bjørn Brendbakken
10. Ola Vaagan Slåtten

Flere Naturvenner

11. Åsrunn Vaagan Slåtten
12. Odd Slåtten
14. Martin Lau Slåtten
15. Per Anders Rørvik
16. Anita Vaagan Slåtten
17. Magnus Slåtten Fallmyr
18. Øyvind Fallmyr
19. Bård Kyrkjedelen
20. Gjertrud Helen Hauksdatter Aasland

26. Eirik Øen
43. Svein Olav Stranden
45. Knut Erik Pedersen
50. Øystein Molstad Andresen
57. Randi Sjåstad
85. Finn Dag Steiro
87. Mads Nakkerud
94. Christian Steiro
99: Lilly J Raknes
100: Anna Jee Raknes Hovdenakk

Flere Naturvenner

 Morten Storeide
 Tor Håkon Eriksen
 
Ingeborg Fosvold
 Gerd Karin Holestøl

Jeg skriver gjerne navnet på andre Naturvenner óg, etter at den enkelte har bekreftet ønske om det.

Li Simon æresmedlem i Naturvenn!

Li Simon fra Gol og Hemsedal er 20.5.2009 utvnevnt som første æresmedlem i gruppen av Naturvenner. Hun flyttet til Norge i 1952, og har siden vært en ivrig forkjemper for gamle tømmerhus, skinnfellmakeryrket og bevaring av den gamle spelsaurasen. Viktigst i denne sammenheng er at hun mener at naturen har en egenverdi. Les mer

Nils Faarlund æresmedlem nummer 2 i Naturvenn! Les mer
Saken ble også omtalt i Oppland Arbeiderblad, juli 2011.

Tips til Naturvenner

Se også Grønn hverdag ...
http://www.gronnhverdag.no/

Alle som er opptatt av bærekraftig utvikling tenker vel iblant på hvorfor de er det. I "Naturvenn" bruker vi begrepet egenverdi. Jeg skal ikke definere det utover det som er gjort i den ene setningen ovenfor, for Naturvenner er mennesker som kan tale for seg selv. En ting vil jeg anbefale: de som er interessert i å lese en problematisering av dette begrepet, finner mye meningsfull informasjon og diskusjon i boka nedenfor:


Hvitbok for kjøttspisere. Håndbok i etisk argumentasjon for jegere og fiskere. Jan Arve Gjøvik, Dovre Forlag 2003.

Les dessuten: Arne Næss om Framtidas tenkemåte. Les mer

Finn Dag Steiro om jakt og naturvennskap. Les/hør mer

Andre begrunnelser for naturbevaring. Les mer

Naturlig rik. Om norsk naturfølelse med Arne Næss og utdrag av H.D. Thoreaus livsfilosofi. Av Bård Løken og Mia Svagård. Her kommer en til kjernene av menneskets forhold til natur.

Natur. Hva skal vi med den? av Dag O. Hessen. "Forfatteren viser hvordan evolusjonen har utstyrt oss mennesker med grunnleggende behov for naturen, og hvordan et fungerende økosystem forutsetter et mangfold i naturen."

Næss og Hessen er med i denne folden av Naturvenner. Nils Faarlund er ikke det ennå, men boken om han, Veglederen, viser at en bedre venn har naturen neppe. Les mer

Flere Naturvenner er ellers med i en ny diktbok, Dikt frå dalen. Naturvenner er poetiske av natur? Les mer

En annen bok som kan bli stående som et referanseverk: Bredo Berntsen og Sigmund Hågvar (red.) Norsk natur – farvel? En illustrert historie. "I boka tegner forfatterne et bilde av den svinnende norske naturrikdommen, samtidig som de viser at det finnes flere løsninger for å sikre og bevare Norge som Europas grønne hjørne. Norsk natur – farvel? angår alle som lever i, av eller for norsk natur."

Min bok Hallingdal og ville fjell er også en bok det vises til når temaet er natursyn. Handler natur om kjemiske formler, eller også om noe mer? Les mer

Naturvenner er svært produktive, så det er en utfordring å få med alt, men Øystein Kjerulf Brenno er også ute med bok. Om natur, rimeligvis. Den heter Hallingdal (Tun Forlag).

Per Ingvar Haukeland har skrevet bok om Naturvenn nr 1 Arne Næss og dypøkologien. Den heter Dyp glede (flúx forlag). Les mer

Dag O. Hessen mfl er ute med bok om Darwin. Les mer

Monica Kristensen skriver polarkrim mange anmeldere jubler for. Les mer

Og det er ikke bare bøker Naturvennene driver med, Stein Torleif Bjella skriver kritikerrost musikk om livet nært naturen. Les mer

Noen Naturvenner uttrykker seg utelukkende muntlig og ved mimikk, det er selvfølgelig like bra.

Nå (fra april 2009) finnes det en Naturvenn-blogg, slik at alle "Naturvenner" kan utveksle erfaringer, tips, lenker, adresser mv.

http://olavaaganslatten.blogg.sol.no/category/naturvenn

Klikk på tittelen om du ikke får opp kommentarfelt på artikkelen.

Bestilling

Noen har lurt på om ikke en kunne lage Naturvenn-merker i tøy også, det er nå gjort, 100 merker produsert i desember 2006.

Naturvenn har fra starten av også hatt alternativet Fjellvenn i seg, men først nå har jeg laget slike merker, de finnes bare i tre, og er like bortsett fra det ene ordet. Betydningen er den samme.

Siden bare de første 100 merkene var nummererte, kan en nå sikre seg merke(r) til den andre jakka også, om en vil. Alle de hundre nummererte har nå fått seg en eier!

Alle slags merker koster kr 100,- heretter. Så kommer forsendelse ev. i tillegg.
Merket kan bestilles hos ola@ovsk.no

Historikk: pris for de første 100 var kr 75,- + porto/emb (altså kr 75,- for ”livsvarig medlemskap”)

Er du innehaver av Naturvenn-merke uten å ha mottatt informasjon om Naturvenn i ettertid? Send din epostadresse til ola@ovsk.no

Det finnes også en Facebook-gruppe for Naturvenner

Klikk her for å se alle prosjekter under Ola Vaagan Slåtten Kommunikasjon.